Fremtidens trebygg
Innovasjon
HasleTre i Oslo er et kontorbygg utenom det vanlige. Ved å ta i bruk gamle byggeteknikker på nye måter kan hele bygget demonteres og gjenbrukes i fremtiden.
HasleTre er bygget i heltre og er planlagt som en trekonstruksjon fra første skisse.
En drømmeoppgave
Bygget er tegnet av arkitektfirmaet Oslotre. Oppdragsbeskrivelsen var at det skulle være et innovativt og grensesprengende trebygg.
Det har vært veldig gøy og krevende å jobbe med. Vi har presset grensene våre for både kunnskap og kapasitet.
Jørgen Tycho, arkitekt og kreativ leder i Oslotre
En moderne trekonstruksjon
Bygget er satt opp av elementer laget av massivtre i norsk gran. Elementene er kortreiste og kommer fra Splitkon-fabrikken i Åmot i Modum kommune.
Her ble alle delene produsert ferdig før de ble de ble fraktet til byggeplassen på Hasle.
Prinsippet er litt som Lego. Alle bitene skal passe helt nøyaktig sammen.
Bygget ble reist på rekordtid og selve byggeprosessen tok bare ni måneder. Det er mulig fordi alt er nøye planlagt og tegnet med milimeterpresisjon i en virtuell 3D-modell.
Når vi bygger på denne måten, får vi veldig lite materialsvinn. Det blir også få feil fordi alt tankearbeidet og planleggingen er gjort på forhånd.
Jørgen Tycho, arkitekt og kreativ leder i Oslotre
Bra for klima
Bygg- og anleggsbransjen står for 40 prosent av alle globale klimagassutslipp. Å bygge i tre, som her på Hasle, er med på å redusere disse utslippene.
Et karbonlager
Ved å bruke tre som materiale, heller enn stål og betong, får HasleTre 60 prosent lavere klimagassutslipp enn et standard næringsbygg. Bygget har også dokumentert en 70 prosent reduksjon av stål opp mot referansebygg. Fordi det er satt opp i heltre fungerer bygget som et karbonlager.
Skogen tar nemlig opp og lagrer CO₂. Når vi hogger skogen og bruker tre som byggemateriale, forblir karbonet lagret i treverket. Tømmeret i HasleTre kommer fra norske skoger og bygget er derfor kortreist og klimasmart.
Det viktige inneklimaet
I januar flyttet Redd Barna inn som leietaker. Naturmaterialene og treet er med å gi et godt og naturlig inneklima for de ansatte som jobber her.
Det å omgi seg med naturmaterialer har en positiv effekt på mental helse, og forsking viser at det kan redusere sykefravær.
Jørgen Tycho, arkitekt og kreativ leder i Oslotre
Solveig og Johan stortrives på den nye arbeidsplassen og synes at treet gir bra atmosfære og god luft. De synes det er lettere å konsertere seg gjennom arbeidsdagen og nyter lukten av friskt tre.
Kan demonteres og gjenbrukes
Når bygget en gang i fremtiden når sin levetid, skal ingenting gå til spille. Alt av materialer kan tas fra hverandre og brukes igjen i nye prosjekter. Bygget fungerer som en materialbank for fremtiden.
Derfor er det brukt materialer som enten kan gjenbrukes eller brytes ned. Trefiber brukes som isolasjon og teppene er laget av geitehår. Det er i stor grad unngått bruk av lim, byggskum, silikon og lignende som klistrer ting sammen.
Vi har gjort minst mulig med materialene. Når deler skal skiftes ut eller huset i sin helhet tas ned, vil annenhåndsverdien i et fremtidig marked antageligvis være høyere jo mindre bearbeidet materialene er.
Jørgen Tycho, arkitekt og kreativ leder i Oslotre
Urgamle teknikker
Legg merke til de små sirklene midt i bjelken. Dette er tredybler som fester alle delene i konstruksjonen sammen.
Når bygget en dag skal demonteres, kan dyblene borres ut med en drill. Da kan bjelker og dragere selges og gjenbrukes.
Gulv og vegger er festet med moderne trelåser. Dette er en gammel teknikk som vi kjenner fra stavkirker og laftede hus.
Kledningen er laget av trespon i ubehandlet malmfuru. Fasaden er bygget med elementer som kan tas ned og erstattes ved slitasje, eller gjenbrukes i nye produkter.
Et forbildeprosjekt
Jørgen Tycho håper HasleTre kan være et utstillingsvindu for det potensialet som ligger i å jobbe med tre og naturmaterialer.
Han mener byggebransjen må tenke nytt og annerledes rundt ombruk og materialvalg, og han tror mange kan lære av prosjektet.
– Vi har bare sett starten på et enormt skifte som kommer i byggebransjen. Dette blir det århundret vi begynner å bygge med biologiske materialer på en helt ny måte. Kombinert med automatiserte prosesser og kunstig intelligens kommer nye biologiske byggematerialer til å revolusjonere arkitekturen. Og her er jo tre det mest tilgjengelige og det vi har aller mest av på denne kloden, så lenge vi forvalter våre ressurser på en bærekraftig måte og designer for gjenbruk, er dette en evigvarende ressurs.