Fra gammelt til grønt
Bærekraft
På Haugerud i Oslo har gamle 70-tallsboliger fått moderne fasader med integrerte solceller og ventilasjon. Et godt eksempel på hvordan byer kan få mer energieffektive hus ved å oppgradere fremfor å rive og bygge nytt.
Haugerudsenteret består av to etasjer med totalt åtte kommunale boliger. Slik så boligene opprinnelig ut. Oppgraderingen er en del av et større EU-prosjekt, hvor formålet er å finne gode metoder for å gjøre eksisterende boligbygg mer energieffektive.
Energieffektive nybygg finnes det flere gode eksempler på, men skal byene våre bli mer klimavennlige, er vi nødt til å oppgradere eksisterende bygg.
Kari Thunshelle, seniorforsker i Sintef Byggforsk
Vegg på vegg
Kort fortalt er oppgraderingen av Haugerudsenteret ny vegg oppå gammel vegg. Men for at et gammelt bygg skal bli energieffektivt, kreves det nøye planlegging og gode integrerte løsninger.
Det som ofte skjer når bygg skal oppgraderes, er at man bare oppgraderer vegger og vinduer. Da ender man ofte opp med enda dårligere inneklima og en lite god energioppgradering.
Vera Lukina, prosjektleder i Boligbygg
På Haugerudsenteret inkluderer fasadene både solceller og ventilasjonskanaler. Balansert ventilasjon er avgjørende for et vellykket resultat.
Legg merke til de avlange sorte solcellene i fasaden. De produserer strøm og reduserer dermed driftskostnadene for bygget.
Et moderne uttrykk
Arkitekturmessig ønsket Knut Brandsberg-Dahl og Halvard Bergan Paus i Filter Arkitekter å skape et moderne uttrykk, men samtidig ta vare på særpreget ved boligene.
Vi jobbet mye med å finne riktig type kledning som i tillegg er vedlikeholdsfritt. Inngangspartiet er utvidet og det er satt inn større glassfelt for å slippe inn mer dagslys.
Knut Brandsberg-Dahl, Filter Arkitekter
Prefabrikkert og fraktet
Før selve monteringen av fasaden fant sted, ble alt prefabrikkert av Lindal Smith Elementer. I tett samarbeid med Boligbygg, Sintef og arkitektene ble hver eneste del spesialtilpasset før det ble fraktet opp til Haugerud.
Det var knyttet stor spenning til monteringen, som krever millimeterpresisjon. I løpet av to uker ble det heist opp flere tonn fasadevegg og til slutt et nytt tak.
Resultatet er åtte leiligheter i splitter ny drakt, forbedret inneklima og et mer energieffektivt bygg.
Fornøyde beboere
Fordi byggeprosessen tok kort tid, skapte man lite forstyrrelser i området. Arvid og Tommy kunne bo hjemme under hele byggeperioden og var tydelig imponert over oppgraderingen.
Prosjektet fortsetter
Selv om oppgraderingen er ferdig, fortsetter EU -prosjektet. Energibruk, energiproduksjon og inneklima analyseres for å finne ut hvordan bygget oppfører seg gjennom året.
Målet er at den nye byggemetoden kan være med å realisere hovedstadens miljøambisjoner. I Oslo er det et stort vedlikeholdsetterslep og behov for energioppgradering av eksisterende bygg.
Det koster å være først, både av innsats, kroner og tid. Men nå vet vi hvordan vi gjør det. Oppgradering av eksisterende bygg kommer nok bare til å bli mer og mer populært fremover.
Vera Lukina og Kari Thunshelle