Kongelig trebestikk
Design
Når stjernerestauranten Under skal ha sitt eget trebestikk, er det hit de kommer. Til en av Europas minst moderne fabrikker på Geilo.
Restauranten Under ønsket et bestikk i eik som kunne stå i stil til møblene og resten av interiøret.
Jonas Rejdemo, daglig leder i Skaugum Bestikk
Resultatet ble Fjord, en bestikkserie laget i norsk eik.
Treskaftet er inspirert av drivved. Det mørke stålet skal minne om havets farge en høstdag.
En sommer viste vi fram bestikket vi hadde laget for Under i fabrikkutsalget, og vi opplevde en stor etterspørsel. Da bestemte vi oss for å lage det til vanlige folk også. Det ble fort venteliste.
Jonas Rejdemo
I dag selger de trebestikk i eik og lønn.
Og selvfølgelig det tradisjonelle Skaugum-bestikket i teak.
Skaugum Bestikk er en familiebedrift. May Britt Solhaug Junger og Bernt Junger er tredje generasjons eiere. Bedriften har laget bestikk siden 1943 og fremdeles brukes de samme maskinene som den gang.
Tidkrevende håndverk
Det er et nitidig arbeid. Her lages kniver, gafler, skjeer og salatbestikk, del for del. Treskaftene sages, freses og pusses før treverk og stål settes sammen.
Design for generasjoner
Kanskje husker du det karakteristiske bestikket fra barndommen, da dine foreldre eller besteforeldre dekket bordet til fest. I nesten 80 år har bestikket sett likt ut. Jonas tror det er en av suksessfaktorene, at man lyktes med å gjøre et design som har holdt seg gjennom generasjoner. I dag får de ofte besøk av yngre som kommer innom for å supplere til et bestikk de har arvet.
Ring kongen
I den ene takbjelken henger et portrett av Kong Haakon. Han er en del av Skaugum Bestikk sin historie. – Bestikket vårt het opprinnelig «Märtha», men da markedssjefen ble headhuntet til en annen bedrift tok han også med seg merkenavnet som han hadde registrert på seg selv. Løsningen kom daværende styreleder og Milorg-helt Jens Christian Hauge med. Han var god venn av kongen og ringte og spurte: – Kan vi bruke navnet «Skaugum»? – Hvis dere driver ryddig og vel kan dere hete Skaugum, svarte Kong Haakon. Så det har vi gjort siden den gang, forteller Jonas.
Her starter prosessen
Ned en trapp fra fabrikklokalet ligger eikeemner stablet på pall. Jonas forteller at de har nok eikemateriale til ut året.
Det utgjør omtrent 10 000 skaft.
På gården Skalleberg i Larvik har de bidratt med råstoff.
Men at akkurat denne eika snart skal glede middagsgjester rundt om i mange hjem er et resultat av tilfeldigheter.
Vi var innom fabrikkutsalget på Geilo og fikk full omvisning. Det ble litt snakk fram og tilbake, og det kom fram at vi er bønder og opptatt av å bruke norske råvarer. Da spurte Bernt om vi hadde noe eik på gården.
Anders Skalleberg, bonde
Det resulterte i at Anders Skalleberg, som har skog på gården, sendte en eikeprøve til bestikkfabrikken. Eika ble godkjent, treet ble hogd og fraktet oppover.
I sommer fikk familien Skalleberg nytt bestikk – i eik fra egen gård.
Nær doblet omsetning under pandemien
Hver dag produserer de elleve ansatte 400 deler. Det utgjør 90 000 bestikkdeler i løpet av et år.
Flere legger penger i hjemmet, blant annet i bestikk, noe som har gitt Skaugum ventelister. De kunne produsert enda mer.
Men det ønsker vi ikke, for da må vi legge om driften. Vi vil ikke bli stort større enn det vi er i dag. Vi har en filosofi om at vi skal være konger i våre egne liv.
Jonas Rejdemo, daglig leder i Skaugum Bestikk
Tilpasses livet
Arbeidsplassen skal tilpasses livet og hverdagen, ikke andre veien. Det er grunnfilosofien hos Skaugum Bestikk.
Det gjør at vi nesten ikke har sykefravær. Fabrikken åpner halv åtte, men jeg for eksempel er aldri her før klokken ni for jeg liker å spise frokost med barna mine. Det gjør at jeg kan være glad, jeg kan være happy. Mens en annen kommer halv seks for han synes det er deilig å være her da.
Jonas Rejdemo
Hver dag stopper de produksjonen i tjue minutter for å trene sammen og hver fredag danser de. I tillegg til de faste ansatte har de også dedikerte tiltaksplasser for personer som av ulike årsaker sliter med å komme i jobb. Målet er at de skal komme seg ut i arbeidslivet etterpå.
Hva er det som skiller Skaugum fra annet bestikk?
Jonas tenker noen sekunder før han svarer.
Jeg tror det er at vi fortsatt er så små at vi kan lage bestikk med hjertet.
Jonas Rejdemo