Lekene som går i arv
Bærekraft
Hjemme hos familien Sandaa Hagen er barna Victor og Wendel i full sving på gulvet. – Det som er så fint med disse lekene er at de tåler en støyt, sier mamma Miriam.
Miriam Sandaa Hagen velger treleker av hensyn til miljøet. De er av god kvalitet og varer lenge. Når barna mister interessen, selger hun dem, eller gir lekene videre.
For meg representerer treleker noe holdbart. De opprettholder både utseende og funksjon. Går de i stykker, kan de repareres. Nylig limte vi gyngehesten i ryggen, men nå bruker Wendel den igjen som før.
Miriam Sandaa Hagen
Et trendskifte
På Lilleverket i Bærum har de sett en endring de siste fem til åtte årene. – Foreldre i dag er veldig opptatt av bærekraft, holdbarhet og kvalitet, sier avdelingsleder Gro-Pernille Berge Haanes.
Med flere åpne løsninger i folks hjem, har barnas leker og møbler også fått en mer sentral plass - ut i fellesarealene og inn i stua. Da blir valg av materiale enda viktigere.
Mange velger leker og møbler av tre fordi det harmonerer med resten av interiøret. Vi vil at det skal se pent ut.
Gro-Pernille Berge Haanes, avdelingsleder på Lilleverket.
Dette er Gerhard Spikkeland.
Fra det gule huset i Marnardal i Lindesnes kommune driver han Skandinavias siste leketøysfabrikk.
Mye av det vi selger går til dåpspresanger, og vi skriver gjerne på et navn under. Da blir lekene et personlig klenodium som man kan gi videre til barn og barnebarn.
Gerhard Spikkeland, eier av Støa leketøysfabrikk
Lekene lages av bjørk som er hogget i skogene rundt fabrikken.
Her sages, dreies og pusses hver del, før de males for hånd og settes sammen til fargerike leker.
Lite er forandret utvendig og innvendig siden Støa Leketøyfabrikk ble etablert i 1928 av Olav Fidjestøl.
I 1938 leverte han sin første kolleksjon med leker til Husfliden. Fortsatt selger de lekene fra Støa. Ringmannen, som lages den dag idag, har vært med i over 80 år.
Gerhard forteller at de har delelager til alle lekene. Hvis en ring forsvinner eller en pinne brekker kan han reparere de.
Det er folk som har kommet inn her med leker som de har arvet etter oldeforeldrene sine. Hvis du tar vare på dem, så varer de lenge.
Gerhard Spikkeland
Leker til låns
Og nettopp det er Miriam opptatt av. Togbanen har hun lånt av sin lillebror. Når han får barn, får han den tilbake.
Det er så fint med treleker – de kan brukes, men blir ikke utslitt. Trelekene tar vi vare på. De blir minner fra barndommen som vi kan ta med oss videre.
Miriam Sandaa Hagen