Skyskraperen i Brumunddal
Innovasjon
Langs Mjøsa i Brumunddal står verdens høyeste trehus. Med en høyde på 85,4 meter er Mjøstårnet ingeniørkunst i verdensklasse – et bevis på at det er mulig å bygge både høyt og stort med et klimavennlig materiale.
Verdens høyeste trehus
Bygget har satt en helt ny standard for hva som er mulig å få til innen trebygg, og har blitt et viktig landemerke for lokalbefolkningen, forbipasserende og byggebransjen både nasjonalt og internasjonalt.
18 etasjer
Det spektakulære bygget strekker seg 18 etasjer opp i luften og huser hotell, leiligheter, kontorer, restaurant, takterrasse og et svømmeanlegg.
Mjøsbadet i bunn har allerede blitt et populært tilbud blant lokalbefolkningen. Det offentlige badet består av to basseng, som blant annet brukes til skolesvømming for elever i Ringsaker kommune.
Selve bærekonstruksjonen i Mjøstårnet består av limtre i søyler, bjelker, diagonaler og dekker, og massivtre i heis- og trappesjakter.
Et bærekraftig pilotprosjekt
Initiativtakeren bak det innovative prosjektet er byggherren og brumunddølen Arthur Buchardt i AB Invest. Etter Parisavtalen ønsket han å vise verden at det er mulig å begrense CO₂-utslipp ved å bygge høyt og stort i tre.
Bygger vi høyhus i tre, sparer vi atmosfæren for enorme utslipp.
Arthur Buchardt, AB Invest
Ingeniørkunst i verdensklasse
Ved byggingen av Mjøstårnet ble det tatt i bruk en helt spesiell monteringsmetode. Bjelkene fra Moelven kom ferdig bearbeidet til byggeplassen, uten noen form for prøvemontering. Det er en tidseffektiv monteringsmåte som krever presisjon på høyt nivå. Alt må passe på millimeteren.
Det var ingen rom for feil i monteringen. Prinsippet er nesten som Lego for voksne. Alle biter har en klar adresse og skal passe inn.
Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre
20 meter i ett løft
Selve monteringen ble gjort med en stor kran på byggeplassen, hvor fire-fem etasjer ble heist opp av gangen. På den måten kunne man heise på plass nesten 20 meter av bygget i ett løft.
Denne byggemetoden sørget for at det gikk langt raskere å bygge Mjøstårnet enn hva det ville gjort med mer tradisjonell byggeskikk. Da verdens høyeste trehus stod ferdig i mars 2019, hadde Moelven heist på plass flere hundre limtrebjelker i løpet av ti måneder.
Kortreist og klimasmart
Bygg- og anleggsbransjen står for en tredjedel av alle globale klimagassutslipp. Å bygge i tre kan være med på å redusere disse utslippene.
Skogen tar nemlig opp og lagrer CO₂. Når vi bruker tre som byggemateriale, forblir disse gassene lagret i treverket. På den måten fungerer trebygg som karbonlager. Fordi treverket i Mjøstårnet i tillegg kommer fra nærområdet, er bygget både kortreist og klimasmart.
Bruk av tre i bærende konstruksjoner kan gi en betydelig miljøeffekt som øker jo høyere vi bygger.
Bård S. Solem, miljørådgiver og sivilarkitekt
En fornybar naturressurs
Norske trær som brukes i tømmerbygg er mellom 70 og 80 år gamle før de hugges ned og får et nytt liv i noen av landets mest moderne bygg, som Mjøstårnet. Selv om vi hogger i skogen, betyr ikke det at vi får mindre skog i Norge.
Moelven forvalter en fornybar naturressurs. For hvert tre som hogges i Norge, plantes det nye.
Morten Kristiansen, konsernsjef i Moelven Industrier
Brannsikkert
Som byggemateriale er tre også prisgunstig, bestandig, lett å bearbeide, sterkt og ikke minst brannsikkert.
For selv om Mjøstårnet er bygget i tre, betyr ikke det at det er mer brannfarlig enn andre bygg. Faktisk er det heller motsatt. Ifølge brannrådgiver Even Andersen, er Mjøstårnet det siste bygget som brenner ned langs Mjøsa.
Hver enkelt etasje, leilighet og hotellrom er utformet som en separat branncelle, som vil begrense spredningen av brann. Alle brannsikringstiltakene som er gjort i Mjøstårnet gjør at trebygningen er langt sikrere enn et tradisjonelt bygg.
Even Andersen, tidligere brannrådgiver i Sweco Norge AS
Basert på beregninger og tester som er utført, er bæresystemet i Mjøstårnet dimensjonert til å opprettholde bæreevnen sin i løpet av et fullstendig brannforløp, og det er tatt hensyn til svært mange eventualiteter.
Fremtidens bygg
Med Mjøstårnet har Norge bevist at vi har kompetanse på trebygg som er både langt fremme og unik. Verdens høyeste trehus er på mange måter er en forsmak på fremtidens bygg.
Vi ser at fornybare byggematerialer, med sine muligheter for CO₂-lagring, blir stadig mer etterspurt. Mjøstårnet blir nok ikke så gammelt som rekordholder, men det lever vi, og ikke minst klimaet, veldig godt med.
Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre
Involverte
AB Invest • Voll Arkitekter • Moelven Limtre • HENT Entrepenør • RVT • Sweco