Treverk kurerer gruff
Månedens trebygg - november 2020
Hvordan lage 960 millioner kopper kaffe i året, så klimasmart som mulig? Tre og solceller ble noe av løsningen for kaffegiganten Joh. Johannson.
Joh. Johansen Kaffe har holdt til på Filipstadkaien i Oslo i en årrekke, men nye reguleringsplaner i Oslo kommune gjorde at kaffekonsernet måtte se seg om etter en ny tomt. Valget falt på Vestby, og materialet ble tre. Ifølge administrerende direktør Espen Gjerde er ikke materialvalget så mye dyrere, men helt avgjørende for både kvaliteten og klimaet.
– Her har vi regnet på hver eneste vegg. Dersom tre hadde kommet mye dårligere ut prismessig, kunne vi ikke ha forsvart det. Men fordelene med å velge tre som det foretrukne byggemateriale, var såpass tungtveiende at vi bestemte oss for dette tidlig i prosessen, sier Gjerde, som er helt tydelig på at han hadde valgt tre på nytt dersom han skulle gjennom en lignende byggeprosess.
Klimanøytral drift
Joh. Johannson Kaffe er en del av det store konsernet Norgesgruppen og har i dag kjente merkevarer som Evergood, Ali, Farmers og Green World kaffe. Satsingen på det nye kaffebrenneriet, som er kostnadsberegnet til 625-650 millioner kroner, er helt avgjørende i konkurransen mot den største kaffekonkurrenten JDE, som i dag eier både Friele og Coop kaffe.
– Vi ønsker å bygge et anlegg som er et av verdens mest avanserte for foredling av kaffe. Vi kjenner ikke til tilsvarende anlegg, hverken byggeteknisk eller på miljøsiden, forklarer Gjerde.
Både tak, vegger og gulv bygd i massivtre, også kalt krysslimt tre. Noe av treverket er importert fra Østerrike, da norsk treindustri ikke kunne levere alt. Heissjakten er bygget i tre med noe bruk av gips, og trappen er i massivtre med endekappet tre som en overflatefinish. Kledningen på bygget er malmfuru fra Ringsaker som gråner med tiden. En del av veggen er satt inn med jernvitrol, som sørger for at den fine gråfargen er der allerede.
Ønsket om en klimanøytral drift og lavest mulig fotavtrykk gjorde at Joh. Johannson tidlig bestemte seg for tre som materiale. Bygget er tegnet av arkitektene Astrup og Hellern, med Asplan Viak med som rådgivere, og har smarte løsninger som solceller, kjølebrønner, biogass og en egen energi-sentral som sikrer optimal bruk av restvarme.
– Anlegget skal ha en klimanøytral drift. Det vil si at vi produserer like mye, eller mer, energi enn det som kreves for å drifte bygget, forklarer Gjerde.
Målet er en offisiell åpning av det nye kaffebrenneriet på nyåret. Korona og noen startutfordringer har forsinket produksjonsstart i det nye bygget noe.
I tillegg til at Kaffehuset er kåret til månedens trebygg av Tenk Tre, var bygget var også kandidat til Årets trebyggeri i 2019, sammen med Finansparken og Mjøstårnet.