Et drømmehjem i tre for fire

Månedens trebygg - april 2021

Når man kommer inn dørene til det splitter nye massivtrehuset i Amtmann Theisens vei i Bodø, er luften frisk, veggene levende og man får raskt følelsen av at noe er litt annerledes og ganske spesielt.

Del

Da Magnus Sivertsen Sørvig (40) og Ida Hevrøy (37) skulle bygge hus, ønsket de å bygge noe bærekraftig med mindre fotavtrykk enn et nybygg. Ideen om å bygge et massivtrehus begynte å spire, og de kontaktet arkitekt Eirik Martin Tollåli i Gnist arkitekter i Bodø.

– Det var kjemi med en gang, og det hadde mye å si for prosessen. Vi tok med skisser av tomta, klosser og drodlet ideer ganske raskt. Vi lekte oss ved å bygge husdrømmen i både lego og med pepperkakedeig. Vi ønsket kort vei fra kjøkken til hage og laget oss en pinterest-mappe med ting vi likte, alt fra mønster til materialer, minnes Ida.

Kjøkken
HJERTET AV HUSET: Kjøkkenet er hjertet i massivtrehuset. Ida drømte om store vinduer, mye lys og kort vei ut i hagen på framsiden av huset.

Så begynte paret å utforske trehus. Hva innebar det egentlig å bygge i massivtre?

– Vi kom fram til dette med ærlige materialer, godt innemiljø og rett og slett et godt hjem å bo i. Etter hvert som vi fikk mer kunnskap, ble det helt uaktuelt med ferdige gipsvegger og laminat. Vi har bodd i slike løsninger i mange år, og ble ganske bevisste på at vi ville bort fra dette, forteller Ida.

Stue
ÅPEN LØSNING: Ida og Magnus valgte en åpen løsning mellom kjøkken, spiseplass og stue i første etasje.
Stue
EKSPONERT TREVERK: Uansett hvor i huset du befinner deg, er du omgitt av det lune treverket.

Fra legohus til drømmehus

I mars 2020 kom selve massivtrehuset til Bodø. Til tross for nedstenging av landet, som gjorde at montørene fra Grimstad ikke kunne komme, ble huset satt opp av snekkere i løpet av seks dager. For familien var det stor glede å kunne flytte inn jula 2020 til et ferdig kjøkken, senger på soverommene og et juletre.

Lek
LEKENT HUS: I andre etasje henger det turnringer fra taket, noe Agnes (9) er ekstra fornøyd med.

Eneboligen er 184 kvadratmeter stor og består av to etasjer, hems og en stor kjeller. Med to stuer, tre soverom, vaskerom, kjøkken, to bad og et kontor/gjesterom, har familien mer enn nok plass å boltre seg på.

– Vi har tatt de fleste valgene selv, har vært veldig enige og er i dag veldig fornøyde. Det er et prosjekt vi har hatt sammen, og akkurat det har gitt stor glede og pågangsmot. Kanskje bekymret Magnus seg litt mer enn meg tidvis. Likevel, det var en euforisk glede når vi fikk tatt huset i bruk, smiler Ida.

Ribbevegg
STERKE VEGGER: Huset har stor bæreevne, og Agnes og Olai fikk oppfylt drømmen om ribbevegg.
Netting
NETTING MELLOM ETASJENE: I gulvet mellom første og andre etasje har familien en fastmontert netting som de kan leke eller slappe av i. Et element som får fram høyden i huset og skaper særpreg.

I et prosjekt som drømmehuset til Ida og Magnus, innrømmer begge at de har måttet være rause. Både mot hverandre og alle som har stått på for å få det ferdig.

– Dette har ikke vært en totalentreprise. Det har gått mange timer med til planlegging, systematisering, byggemøter og koordinering. Er det en ting som har vært uhyre viktig, så er det kommunikasjonen underveis. Det har tidvis vært intenst. Det har vært et prosjekt som har engasjert hele familien vår. Alle har bidratt, sier Magnus.

Kledning
KONTRASTVEGG: Magnus er veldig fornøyd med den knallgule kontrastveggen i inngangspartiet til huset.

Fordeler med massivtrehus

Arkitekt Eirik Martin Tollåli hadde aldri tegnet et massivtrehus før han kom i kontakt med Ida og Magnus. Han beskriver prosessen som svært lærerik og spennende. Ifølge Tollåli er det flere fordeler med å bygge i massivtre, og han mener det etter hvert vil bli mer og mer vanlig at folk bygger slike hus.

– Det er for det første en stor klimafordel med tre som i stor grad lagrer mye CO2. Det er også en rask byggeprosess med lite fukt, hvor huset blir helt tett etter få dager. Det er også en fordel med en så kontrollert byggeprosess hvor konstruksjonen er nøye planlagt. Så er det aspektet med inneklima, sier Tollåli.

For et hus som faktisk puster, det er annerledes å bo i.

– Treverket tar opp og avgir fukt, så man får et veldig jevnt og behagelig inneklima uten avgasser. Så er det kvaliteten. Vi snakker solide vegger. Dette har vært en super erfaring, og nylig vant vi konkurransen om småhusbebyggelse for Lille Komsa i Alta hvor vi skal inn i et boligprosjekt i massivtre. Der skal vi helt klart planlegge ut fra den kompetansen vi sitter på nå, sier arkitekten.

Hus
GOD TAKHØYDE: Fra gulv til tak er det 2,80 meter. Sammen med de store vinduene skaper dette en luftig og behagelig atmosfære.

Muligheter og valg

For Ida og Magnus handler drømmehuset om muligheten som dukket opp til å skape et varig og godt hjem å bo i, men også om spenningen rundt det å tenke nytt. Likevel har noen kompromisser blitt til underveis, rett og slett for å kunne gjennomføre.

– Vi har hele tiden tatt bevisste valg, men også vært litt opprørsk med mye egenvilje. Det har også vært mange runder rundt økonomien i det, og noen kompromisser har det blitt. Hva får vi for fem millioner? Huset ende faktisk opp med å bli 2,5 millioner dyrere enn vi hadde sett for oss, men vi har fått utrolig masse hus for pengene, sier Ida.

Hus
FØRSTE FAMILIE MED MASSIVTRE: Familien stortrives i det nye huset, som faktisk er Nordlands aller første enebolig i massivtre.

Vedlikeholdsfri fasade

Bordkledningen er i norsk malmfuru, ubehandlet kjerneved, slik som stavkirkene er bygget av. Høy kvalitet og naturlig vedlikeholdsfri. Huskonstruksjonen beskriver paret som arkitektonisk dristig.

– Huset er en hel vitenskap. Da vi skulle velge bordkledning, var det ikke aktuelt med sibirsk lerk. Vi likte ideen om norsk malmfuru som vil preges over år av vind og vær her i Bodø. Som skulle eldes som vi mennesker når vi blir grå i håret, smiler Magnus.

– Nå som lyset har kommet tilbake her nord, så ser jeg nye ting her inne hver eneste dag. Og den kvelden jeg oppdaget nordlyset fra alle kanter gjennom de store vindusflatene i huset - det var stort, avslutter Ida.