Fremtidens skole
Månedens trebygg - august 2022
Som en av Norges første svanemerkede skoler i massivtre, er Torvbråten skole i Slemmestad en arena for å lære elevene om miljø, tre, helse og bærekraft.
For rektor Grethe Hultgren er Torvbråten en skole for fremtiden.
– Det er ikke bare en flott skole. Når vi har et så miljøvennlig og bærekraftig bygg, har det også vært viktig for oss å lære elvene om skolen og hvordan den er bygget, noe som igjen gir dem kunnskap og stolthet.
Involvert i byggeprosessen
Torvbråten skole ligger i Asker kommune og huser 1.–7. trinn. Skolen har to fløyer og en flerbrukshall som bindes sammen av et amfi. Amfiet utgjør kjernen av skolen og kalles hjerterommet. Skolen sto ferdig i januar 2021, men allerede før elever og ansatte flyttet inn hadde de vært aktivt involvert gjennom byggeprosessen.
– Vi hadde et tverrfaglig prosjekt som vi kalte Ny skole. Gjennom dette prosjektet lærte elevene om begreper som svanemerking, massivtre, solceller og bærekraft. Hver uke gjennom hele byggeperioden gikk vi forbi for å se hvordan skolen tok form. Alle elvene var involvert på sitt nivå. Syvendetrinn laget for eksempel en avis der de blant annet intervjuet arkitekten. I naturfag lærte elvene om de ulike tresortene som er brukt i bygget, forteller Hultgren.
Høye klima- og miljøambisjoner
Skolen i massivtre har vært et prestisjeprosjekt for kommunen, med høye klima- og miljøambisjoner. Det er vannbårenvarme i alle gulv og under byggingen ble det gjenbrukt både løsmasser og rivningsmaterialer. Solceller på taket og egen brønnpark gjør skolen energieffektiv. Bruk av massivtre og lavkarbonbetong gir også betydelige kutt i klimagassutslipp.
– Da vi bygget skolen viste klimaregnskapet en reduksjon på 60 prosent CO2 sammenlignet med vanlig TEK17-bygg, sier prosjektleder i Asker kommune, Alf Kaare Stokker.
Bruker skolen som verktøy for læring
Da skolen åpnet deltok alle elevene med egenkomponert sang, musikk og koreografi. Tekstene handlet om de ulike temaene elvene hadde vært innom: Massivtre, sola, energi og svanemerking.
– Elvene synes det er kjempespennende. Vi har forsket på hvorfor det er viktig å bygge i tre og bruke de ressursene som finnes i landet vårt. Den opplevelsen de har av å vokse opp i dette bygget, og de erfaringene de får her, kommer til å sitte i resten av livet, sier musikk- og engelsklærer Carlton Dilks.
Svanemerket skole
Torvbråten skole er det andre svanemerkede skolen i Norge. Svanemerket er en nordisk miljømerking som setter krav til både bygget og byggeprosessen. Elevene Sarah, Oscar Johan og Melek er stolte av skolen sin.
– Skolebygget er veldig fint. Det er fint at det er brukt så mye tre i vegger og gulv, det gjør at den føles veldig miljøvennlig. Og så er det kult at den er svanemerket.
I bygget er materialene nøye utvalgte og her finnes ingen giftige kjemikalier. Svanemerkingen har også bestemte krav til dagslys, noe som har gjort at Torvbråten har lyse klasserom med store vindusflater. Det setter elevene pris på.
– Vi blir mer våkne og får mer energi av sollyset. I naturfagrommet er det til og med vindu i taket. Og så trenger vi ikke bruke så mye strøm for å få lys. Det er bra!
Utstrakt bruk av tre
Med fjorden foran og skogen bak, passer bygget godt inn i omgivelsene. Rundt hele skolen strekker det seg et bånd av spiler i tre. Spilene har ikke bare en estisk funksjon, men fungerer også som solavskjerming, akustisk demping og skjult ventilasjon i skolens amfi. Skolen er bygget med utstrakt bruk av tre, og også innvendig er det store synlige flater med eksponert treverk i klasserom og garderober.
– Tre evner å ta til seg og slippe ut fukt. Det gjør at hvis man fyller et klasserom med elever, så bidrar treverket til et mer naturlig inneklima. Treet med sine mange egenskaper bidrar rett og sett til et mer stabilt innemiljø, forteller prosjektleder Jon-Erling Johannessen hos LINK Arkitektur. De har stått for arkitektur og landskapsarkitektur i prosjektet sammen med Veidekke som entreprenør.
Beroligende effekt
– En studie utført i Østerrike har målt hjerterytmen til elever over en periode. Den konkluderte med at elever som oppholdt seg i bygg med mye eksponert trevirke ble roligere sammenlignet med bygg hvor det var brukt andre materialer som for eksempel gips, sier Johannessen.
De ansatte kan bekrefte at treverket øker trivselen i det daglige.
– Vi har hatt mange på besøk her og alle sier at de med en gang merker at det er god luft. I tillegg er jo massivtreet lyddempende, og det gjør det veldig behagelig å jobbe her, sier rektor Hultgren.
Carlton Dilks synes også at bruken av treverk på arbeidsplassen en positiv.
– Vi ansatte nyter det veldig. Der ser så flott ut, og vi får en bedre følelse av å omgi oss med et levende materiale.