Sjekk inn i strandkanten på Lista
Månedens trebygg - januar 2021
I Langhuset på Lista kan du sovne til lyden av havet som bruser, og få servert fersk melk og egg fra gården på morgenkvisten.
Da melkebonden Knut Olaf Reiersen måtte rive et gammelt sommerfjøs i strandkanten på Lista, fikk han ideen til å bygge noe helt utenom det vanlige.
– Halvparten at huset fungerer som fjøs for 20 ammekyr, mens resten av bygget er to leiligheter som leies ut til turister, forteller Knut Olaf Reiersen.
Inspirert av gamle byggeskikker
Det eksotiske overnattingsstedet er inspirert av de tradisjonelle langhusene, som kan spores 2000 år tilbake i tid. På Sør- og Vestlandet var ofte husene inndelt slik - en boligdel for menneskene og et fjøs for husdyrene. Dette gjorde at vi fikk varme fra dyra, samtidig som vi sparte materialer ved å bygge både fjøs og hus i ett.
Siden Langhuset på Lista stod ferdig sommeren 2017 har både norske turister, tyske fiskere og australske barnefamilier sjekket inn på det mildt sagt luksuriøse fjøset.
– Mottagelsen har vært veldig god. Jeg fungerer som vert for turistene som leier seg inn, og de setter stor pris på nærheten til dyrene. Soverommene ligger i andre etasje over fjøset, godt isolerte og lydtette, forteller Reiersen.
Tett på fuglelivet
Overnattingsgjester får også oppleve det unike fuglelivet langs kysten. Langhuset ligger nemlig i Fuglevika i Østhasselstrand, plassert helt nede i strandkanten.
– Fuglevika er en del av Listastrendene landskapsvernområde, forteller Jan Gunnar Skjeldsøy fra Stiv Kuling arkitekter, det Farsund-baserte firmaet som har tegnet huset.
Her er kystlinjen dominert av rullesteinstrand. Det unike landskapet skapte strenge krav til utformingen av Langhuset.
– Godkjenningen av dette bygget er et særtilfelle, og det fulgte med visse kriterier. Det ble blant annet jobbet med løsninger for å få ferdsel bort fra stranda for å verne om hekkesesongen. Målet med Langhuset er blant annet å skape et sted som skal informere om betydningen av verneområdet, det skal være et opplevelsessted for fugl og kulturlandskap. I tillegg skal bonden skape en tilleggsnæring til egen gårdsdrift, forklarer arkitekten.
Leilighetene er innredet med panoramavindu slik at man har fullt utsyn til fuglenes liv og leven på utsiden. Stiv Kuling kom blant annet med forslag om et observasjonsrom i enden av langhuset, hvor kommunens innbyggere kan observere fuglelivet. Vinduene i leilighetene gir også de besøkende følelsen av å være ute, tett på fuglene.
Et hus som skal tåle vær og vind
Huset er bygget i tre, med mest mulig lokale byggematerialer. Innvendig har arkitektene vært nøye med å legge til rette for at huset skal puste. Det er viktig å ikke stenge fuktigheten inne, men velge materialer som gjør at huset tåler klimatiske variasjoner. Derfor er huset isolert med trefiberisolasjon, som opptar, videretransporterer og avgir fukt ut av vegger og tak.
På utsiden er huset kledd i ubehandlet vestlandskledning. Her vil vær og vind med tiden sette spor og prege fasadene. Taket har plater av steingrå fibersement, som minner om de mange låvetakene utover flatlandet på Lista.
Foran hovedinngangen er det plantet et eiketre, som på ekte Lista-vis skal saltsvies. Det betyr at vinden vil forme treet, slik at det vokser horisontalt. Treet vil også være med på å beskytte inngangen. Med tiden skal Reiersen også legge kålrabidekke på parkeringsplassen utenfor. Dette er et evigvarende steindekke av mindre rullestein, som var vanlig på gater og torg i middelalderen.
– Det er mye å lære av gamle oppskrifter. Stadig oftere ser vi verdien av dette når vi selv diskuterer oss frem til løsninger. Plassering i terreng, materialvalg og opplevelsen av stedets egenart er sentrale elementer vi hele tiden har med oss. Lista er et gammelt sted, med lag på lag av natur- og kulturhistorie. Den drivende vinden, og lyset som beveger seg med den er det som til stadighet omslutter bygningen. Det er magi, sier arkitekt Skjeldsøy.
Langhuset på Lista er et helårsbygg og tar derfor i mot gjester året rundt. Hver årstid har sin egen sjarme, med den rå naturen som en fellesnevner.
– Når sjøen står på, pisker bølgene mot vinduene. Langhuset er laget for å gi deg følelse av at du er i ett med naturen, avslutter Reiersen.