Skipet er Bergens første og største næringsbygg i massivtre
Månedens trebygg - oktober 2021
Det skipsformede bygget har fått mye oppmerksomhet for sin unike arkitektur og bærekraftige løsninger. – Kundene elsker trebygget. Det har vært kjempegøy og inspirerende å få lov til å bygge Skipet, sier prosjektdirektør Gunnar Hernborg i GC Rieber Eiendom AS.
Hernborg har hatt en sentral rolle i oppføringen av Bergens første (og største) næringsbygg i massivtre, fra første skisse til ferdig bygg.
– Det var en terskel å bestemme seg for å bygge i tre, men styret vårt er innovativt og ser muligheter. Vi har hatt over 400 besøkende i Skipet i byggeperioden før pandemien kom – alt fra rådgivere og byggherrer til entreprenører og arkitekter, som var oppriktig nysgjerrige.
Høyt under taket
Opplevelsen som skapes i resepsjonsområdet på næringsbygget, som er åpent videre inn i et romslig og lyst kantinemiljø, er lunt og dempet. Samtidig understreker store vindusflater, forhøyninger i taket som blottlegger massivtrekonstruksjonen, søyler og glassfasade at Skipet er et moderne næringsbygg.
– Trappehusene utendørs er kledd i sedertre, mens fasaden er kledd i glass. Glassfasaden reduserer vedlikeholdet i vårt regntunge klima. Den okergule fasaden er inspirert av fargebruk på Bryggen i Bergen. Det jeg personlig liker best med bygget, er åpningen i taket innvendig der himlingen er tatt vekk, slik at massivtrekonstruksjonen vises og takhøyden økes. Jeg liker også heissjakten i glass, der treveggene er synlige i sjakten, forteller prosjektdirektøren.
Bygger flere massivtrebygg
Utformingen av Skipet er inspirert av nærmiljøets historie. GC Rieber Eiendom AS kjøpte tomten på 90-tallet for å utvikle det gamle verftsområdet innerst i Puddefjorden til næring. Behov for bynære kontorlokaler med kort avstand til kollektivtransport, la grunnlaget for Skipet, som sto ferdig i 2020. Bygget skiller seg ut i bransjen på grunn av sin unike arkitektur og skipslignende form. Skipet har fått navnet fra tiden da Bergen Mekaniske Verksted hadde sin base i Solheimsviken. Skip lå til kai for lessing og lossing. På lik linje med Skipets lokale tilknytning er også treverket hentet inn lokalt.
– Det er norske Splitkon som har levert konstruksjonen i massivtre. Og de har virkelig levert. Oppføringen har krevd stor oppmerksomhet. For å oppnå flere av de potensielle positive effektene med trebygg, må vi bygge flere bygg i tre. Da vil vi få erfaring og kunnskap ut i bransjen, sier Hernborg.
Han forteller at byggetiden har vært tilsvarende et ordinært næringsbygg, men de ser potensiale for å redusere denne i kommende byggeprosjekter.
– Kostnaden med massivtre er absolutt konkurransedyktig med betong. Vårt neste prosjekt, Krohnen, er også i massivtre. Med Skipet har vi vist at det går an å bygge i tre uten at det går nevneverdig utover fleksibiliteten eller antall kontorplasser i bygget.
Hernborg trekker frem at det egentlig er merkelig at trebruk i større bygg er så prematurt, men han er ikke overrasket over at det fortsatt oppfattes som spesielt.
– Betong er veldig standardisert og et flott byggemateriale. Likevel er trebruk nødvendig av hensyn til klima. Kundene våre ønsker seg trebygg. I tillegg er det mange positive effekter, som lyddemping og den gode lukten av tre, sier han.
Strammer inn egne krav til klimavennlig bygging
Skipet tilfredsstiller kravene til miljøsertifiseringssystemet BREEAM-NOR, som bransjen selv bruker. Denne sertifiseringsordningen måler om nye bygg tilfredsstiller helt konkrete miljøkrav. Bygget graderes ut fra oppnådd poengscore.
GC Rieber Eiendom har nå strammet inn sine egne krav til klimavennlig bygging. Energien til Skipet kommer fra solceller på taket, brukte el-batterier i kjelleren og fra fjernvarme. Kjølingen av bygget kommer fra kaldt sjøvann fra 100 meters dybde i Puddefjorden og deler av taket er dekket med sedum.
– GC Rieber bygger for å eie og forvalte i et langt perspektiv. Det er fjerde generasjon som tar beslutningene og dna’et i selskapet er å sette bærekraft høyt. Skipet er det fjerde bygget i selskapet som er oppført med BREEAM-sertifisering for nybygg, sier prosjektdirektøren, og legger til:
– Vi søkte etter muligheter for å spenne bærekraftsbuen enda strammere for bygget, derfor etablerte vi en mulighetsstudie som var inspirert av studentboligene i massivtre. Ved å bytte ut betong med massivtre, reduserte vi CO₂-avtrykket med cirka 50 prosent for konstruksjonsmateriale. I tillegg gir bruk av massivtre en rekke andre fordeler med bedre innemiljø, avslutter Gunnar Hernborg, som kan observere rundt 600 tilfredse leietakere i byens nye kontorbygg.