Trehusene på Løkenåsen
Månedens trebygg - juni 2021
På Løkenåsen i Fetsund ligger Trehusene. De splitter nye leilighetsbyggene er bare starten på en ambisjon om å bygge flere lavblokker i tre, forteller Knut Moe, daglig leder i BoligPartner Trehusene.
Den ene blokka, som er kåret til månedens trebygg av Tenk Tre, står allerede klar. Nabobygget vil være ferdig i september. Til sammen vil byggene huse 34 lekre leiligheter. Arkitekturen er stilren, samtidig som det er inkludert signaturelementer som skråvinduer, skråstaver og balkonger med irregulær form som krydrer uttrykket. Og krona på verket, den finner du på taket.
– Begge byggene vil ha fantastiske takterrasser som beboerne deler på. Her får du Romerikets kanskje beste utsikt og solforhold, forteller Moe.
Et miljøvennlig utgangspunkt
Trehusene er en satsing på moderne og bærekraftige boliger, noe som gjenspeiles i alle ledd i prosjektet – fra arkitekturen, stedstilpassingen og byggenes identitet, til tekniske løsninger og materialvalg. Både konstruksjon og fasadekledningen er i all hovedsak av tre, fra norske og svenske skoger.
– Siden prosjektets start har vi vært opptatt av å finne gode, miljøvennlige løsninger. Med den gjennomgående bruken av tre kuttes CO₂-avtrykket for materialer alene med cirka 30 prosent. I tillegg er byggene utstyrt med solcellepanel og svært effektive varmepumper, en kombinasjon som vil spare og produsere nok energi til å dekke samtlige leiligheters årlige varmtvannsbehov, forteller Moe.
Flere fordeler
Utvendig er trehusene kledd med impregnert panel, en teknikk som gjør at treverket fint kan klare seg uten vedlikehold i opptil 20 år. Moe peker også på andre fordeler, ved siden av den åpenbare målbare klimafordelen. Byggene er nemlig elementbasert.
– Når vi får elementene, kan vi bygge en etasje i uka. Innen seks-syv uker står skallet ferdig, og vi kan raskt gå i gang med det innvendige arbeidet. Tre er også et lett materiale som er enklere å bygge på krevende fundamenter, og som gir en mye roligere arbeidsplass. Med vesentlig mindre lydstøy får arbeiderne et helt annet arbeidsmiljø, forteller han.
Bygget er tegnet av TAG Arkitekter, som også ser store fordeler med å bygge i tre.
– Treverk er godt for både trivsel og helse, og har heldigvis nå begynt å ta opp konkurransen med andre byggematerialer i volumbygg, forteller Lars Eirik Ulseth, daglig leder i TAG Arkitekter.
Underveis i prosjektet har arkitektene funnet måter å løse utfordringer på som gir nyttige erfaringer inn i nye boligprosjekter.
– Når man finner nye gode måter å bygge på, er sannsynligheten stor for at det fremover blir flere større boligprosjekter som disse lavblokkene, forteller han.
Stadig flere ønsker å omgi seg med tre
BoligPartner har allerede planlagt byggestart på flere lavblokkprosjekter i tre, i Sørumsand og Skarnes. Moe mener det er viktig at vi fortsetter å utvikle god kompetanse i trebyggkonstruksjon her til lands.
– For Norge, som har så mye råmaterialer, vil det nok være en stor samfunnsverdi i å utnytte lokale råvarer mer enn vi har gjort tidligere. Det er også viktig å bygge denne kompetansen for å kunne bygge mer i tre i årene som kommer. Vi har etter hvert lært å spille på styrkene til de forskjellige materialene, og for prosjektet på Løkenåsen har det vært mange fordeler å bygge i tre, forteller han.
De første beboerne har allerede flyttet inn inn i Trehusene på Løkenåsen. En av dem er Tove Ødegaard Aas.
– Løkenåsen har allerede innfridd alle forventningene mine. Det kjennes godt å være omgitt av treverk, også er jo utsikten fra terrassen min helt fantastisk, forteller hun.
Ifølge Knut Moe har interessen vært svært stor fra begynnelsen av.
– Det er tydelig at dette er noe boligkjøpere fristes av. Sammen med flere studier som peker på at livskvaliteten kan stige ved å omgi seg med treverk og naturlige materialer, gir det grunn for å tro at det vil bli flere trebygg i årene som kommer, avslutter han.