Et av verdens mest bærekraftige skogbruk
For 100 år siden var den norske skogen nesten uthogd. I dag driver Norge et av verdens mest bærekraftige skogbruk.
Klima
Hos Borregaard lager de produkter du ikke ante kunne lages av tre. Av 1000 kg tømmer blir hele 875 kg til salgbare produkter.
I Sarpsborg ligger et av verdens mest avanserte bioraffinerier. Hos Borregaard trilles tusenvis av kilo tømmer inn hver dag, som brukes til å lage miljøvennlige biokjemikalier som kan erstatte oljebaserte produkter.
En tømmerstokk består av 45 prosent fiber, 25 prosent sukker og 30 prosent bindemidler. Når tømmeret ankommer Borregaard, fjernes barken og stokken hugges opp til flis.
Gjennom en rekke kjemiske prosesser i bioraffinieriet blir flisen omgjort til lignin, cellulose, vanillin, mikrofibrillær cellulose og bioetanol. Dette kan erstatte olje på en rekke bruksområder innen blant annet landbruk og fiskeri, byggeindustri, farmasi og kosmetikk, næringsmidler, batterier og biodrivstoff.
– Hos Borregaard blir nesten 90 prosent av tømmerstokken gjort om til ulike produkter. Restene utnyttes som energi til driften av selve anlegget. Det er med andre ord svært lite avfall knyttet til vår produksjonen. I tillegg jobber vi kontinuerlig med utslippsreduksjoner, noe som gjør at miljøavtrykket vårt er historisk lavt sett i forhold til mengden vi produserer, forteller Tone Horvei Bredal, kommunikasjonssjef i Borregaard.
For at du skal kunne smøre deg med solkrem, legge det perfekte laget med foundation eller få et perfekt malingsstrøk på veggen uten at malingen sprekker opp, er du avhengig av en god konsistens. Også her kommer tømmeret til sin rett.
– Hos Borregaard lager vi mikrofibrillær cellulose, som blant annet forbedrer flyt og tilfører stabilitet og struktur i en rekke produkter. Det kan for eksempel hindre ingrediensene i produktet fra å skille seg. Et godt eksempel på det, er i maling og lakk, eller kosmetikk, forteller Tone.
– Se for deg at du skal legge tannkrem på tannbørsten din. For at den skal legge seg pent på børsten, uten at den renner, inneholder tannkremen ofte cellulose, forteller hun.
Det samme gjelder for enkelte matprodukter og medisiner. I yoghurt ønsker man en relativt tykk konsistens, og i medisiner kan det meste av pillen bestå av cellulose, bortsett fra selve virkestoffet i midten.
Mange tror kanskje at vaniljeis eller parfyme med hint av vaniljesmak eller -lukt inneholder ekte vanilje, men sannheten er at den naturlige vaniljestangen kun dekker mellom 1 og 2 prosent av verdensmarkedets behov for vaniljearoma.
De fleste vaniljearomastoffer utvinnes fra petrokjemisk råstoff, eller olje, som vi kaller det på godt norsk. Som eneste produsent i verden, produserer Borregaard vanillin fra tømmer – et svært bærekraftig alternativ til den oljebaserte vaniljearomaen.
– CO₂-fotavtrykket fra oljebasert vanillin er 29 ganger større sammenlignet med tømmerbasert vanillin fra Borregaard, forteller Tone.
Vanillin kan også brukes i medisiner. Det betyr ikke at medisinen smaker vanilje, men at aromaen maskerer, ellers skjuler den kjemiske smaken. Vanillin brukes i tillegg for å fremheve ulike lukter og smaker, for eksempel hvis man ønsker at noe skal smake enda mer jordbær, eller at enkelte duftkomponenter i parfymen skal lukte mer.
Borregaard leverer også en liten del av celluloseproduksjonen til viskose, blant annet til produksjon av klær. Cellulosen kan med rett behandling ende opp i lange, fine fibre, som kan brukes i tekstiler. Dette er et bærekraftig alternativ til bomull, men også til klær laget av for eksempel akryl eller nylon.
– I produksjon av bomull brukes det enorme mengder vann og plantevernmidler. Klær som er laget av nylon og akryl, er oljebasert. Dermed er cellulose på mange måter et svært godt alternativ innen klesproduksjon, forteller Tone.
I byggebransjen brukes det mye betong, som inneholder store mengder sement. Dette gir store utslipp. Tilfører man lignin fra tømmer i betong, får man flytegenskaper som gjør at man kan bruke mindre vann, og dermed også mindre sement.
– Sementproduksjon står for over fem prosent av verdens CO₂-utslipp. Dermed har det stor klimaeffekt å redusere bruk av sement, sier Tone.
Borregaard har laget bioetanol fra tømmer i over 80 år. Det meste går til innblanding i drivstoff for å redusere klimautslipp forbundet med bensin. Nylig åpnet de et nytt anlegg for å øke produksjonen av såkalt vannfri bioetanol.
– Tømmerbasert biodrivstoff fra Borregaard kutter CO₂-utslippene med hele 85 prosent sammenliknet med diesel. I tillegg er tømmerbasert drivstoff såkalt annengenerasjons biodrivstoff, ettersom det ikke konkurrerer med matvareproduksjon slik som biodrivstoff laget av sukkerrør eller mais gjør, sier Tone.
Også bilbatterier blir mer miljøvennlige med hjelp fra Borregaard. De inneholder nemlig også lignin, som gjør at batteriet varer lenger.
– Ligninet hindrer krystalldannelser i bilbatteriet og øker dermed levetiden på batteriet betraktelig. Ligninet gjør det også lettere å starte batteriet i kalde omgivelser, forteller Tone.
Hos Borregaard har innovasjon høy prioritet. Å finne nye måter å forbedre produktene, utvide markedene og skape nye løsninger er på mange måter selve bærebjelken i bedriften.
– Borregaard har rundt 100 ansatte innen forskning og utvikling, hvorav 34 har en doktorgrad. Forskningen foregår primært ved konsernets felles forskningssenter i Norge, som har rundt 70 ansatte fra ni ulike nasjoner. Vi må hele tiden utvikle oss og fortsette arbeidet med å spesialisere virksomheten, det er først og fremst kompetansen vår vi lever av. Det er det som har ført oss dit vi er i dag, og det er det som skal dra oss enda lenger fremover, avslutter Tone.