For nordmenn har skogen alltid vært en viktig arena for tur og trening.
De mange stiene er selve livsnerven for friluftslivet.
Ofte er det skogeieren som gjør naturen lettere tilgjengelig.
Med hjerte for skogbruk og friluftsliv
Bærekraft
Som skogeier er Ole Reidar Lindsverk opptatt av å videreføre den jobben som faren hans startet på - med å tilrettelegge for friluftsliv samtidig som de driver skogbruk.
Far og sønn på treningstur i Svarstad i Vestfold. Her kan de boltre seg på en fire kilometer lang sykkelsti som snirkler seg gjennom skogen.
Sykkelstien er laget for at alle skal kunne bruke den. Ole Reidar og familien har lagt ned mange timer for å bane vei. Løypene er lagt over rygger med skrinn mark for å unngå å hogge flere trær enn nødvendig.
Som idrettslærer og skogeier er jeg opptatt av å få folk ut. Om det er i form av rekreasjon og opplevelse, eller for fysisk trening, det spiller ingen rolle.
Ole Reidar Lindsverk, skogeier
Det var faren hans, Arne Lindsverk, som først startet med å tilrettelegge for friluftsliv da han tok over eiendommen på midten av 80-tallet.
Jeg har hele tiden vært bevisst på koblingen mellom skogbruk og friluftsliv. Ved å tilrettelegge på en god måte tror jeg vi får mer aksept for å drive skogbruk.
Arne Lindsverk
Skogens mange roller
Skogen i Norge dekker rundt 37 prosent av landet, og den leverer fornybare produkter og skaper lokale verdier. Samtidig er den viktig for friluftsliv og artsmangfold.
Å ta hensyn til friluftsliv er et av flere krav i miljøsertifiseringen av skogbruket. Spesielt i områder som brukes av mange mennesker, legger PEFC Skogstandard vekt på at man skal bruke ulike hogstformer.
I skogen i Svarstad er størrelsen på hogstflatene avgrenset ut ifra terrenget. Noen steder er det også prøvd lukket hogst. Lukket hogst betyr at man tar ut noen av de største trærne og lar flere stå igjen.
Stiene er lagt bort fra flatene og opp på høyder.
Det er også satt igjen trær på koller og langs stier for å sikre variasjon i landskapet. Furu, osp og bjørk har fått stå igjen for å bryte opp flatene.
Til glede for mange
Den lokale barnehagen i Svarstad er en av mange flittige brukere av skogen.
Det er veldig fint for barna å komme seg ut i naturen og få bruke kroppen. Vi setter stor pris på at skogeier har laget så fine stier, benker og bålplasser.
Tone Jorunn Romuld, fagarbeider i Svarstad barnehage
I 2012 kjøpte den lokale turistforeningen denne hoggerstua av familien Lindsverk. Nå fungerer den som en ubetjent DNT-hytte året rundt.
Vi har et godt samarbeid med turistforeningen. Vi har jobbet for å koble vårt stinett sammen med deres sitt slik at det blir helhetlig for folk som bruker området.
Ole Reidar Lindsverk
I en travel hverdag setter Ole Reidar stor pris på de kortreiste opplevelsene som skogen gir.
Det gir en stor glede å gjøre ting sammen med familien. Det gir en tilsvarende glede å se at det man prøver å tilrettelegge, blir brukt av allmennheten. Da vet vi det at ferdselstilbudet blir opprettholdt.
Ole Reidar Lindsverk