Et av verdens mest bærekraftige skogbruk
Klima
For 100 år siden var den norske skogen nesten uthogd. I dag driver Norge et av verdens mest bærekraftige skogbruk. Historien om det norske skogbruket er ikke bare en historie om hvordan vi snudde i tide, det er en historie om de mulighetene som ligger fremfor oss.
Generasjonsskifte i Halden
På tunet utenfor hovedhuset på Hafsrød gård i Halden sitter skogeier Ingeborg Anker-Rasch (29). For kort tid siden overtok Ingeborg skogen som har tilhørt familien i hele fem generasjoner.
Med dagens teknologi har Ingeborg og faren, Fritz Anker-Rasch (62), full oversikt over tilstanden i skogen, blant annet hvor det må plantes mer trær. Det er mildt sagt mye som har forandret seg i skogbruket siden tippoldeforeldrene til Ingeborg kjøpte skogen på 1890-tallet.
På 1800-tallet foregikk hogsten som såkalt dimensjonshogst, det vil si at alle trær over en viss størrelse ble hogd, mens resten ble stående. I motsetning til i dag fantes det ingen oversikt over tilstanden i skogen. I 1930 kom den alvorlige beskjeden: Skogen vår var uthogd og glissen, og det stod dårlig til med gjenveksten. En snuoperasjon ble satt i gang.
Massiv skogplanting
Som en del av gjenreisningen av Norge etter krigen, ble det lagt stor vekt på å bygge opp skogressursene våre. En slags dugnad mellom skogeierne og staten førte til at det ble plantet enorme mengder trær som skulle sikre fremtidens skognæring.
Takket være den iherdige innsatsen på 50- og 60-tallet, har vi i dag tre ganger så mye skog som det vi hadde for hundre år siden. Også miljøhensynene i skogbruket har endret seg betraktelig gjennom tidene.
Miljøhensyn i Skogbruket
På 70-tallet kom det sterke reaksjoner på flatehogst og utbygging av skogsveier i Oslomarka, og man skjønte fort at det måtte tas bedre hensyn til både miljø og friluftsliv i skogbruket. Derfor ble det blant annet utarbeidet informasjonsmateriell og kursopplegg for skogeiere rundt om i landet om hvordan de kunne drive et mer bærekraftig skogbruk.
I dag finnes det omtrent 26 000 kjente arter i skogen i Norge. Det største antallet arter finnes blant insekter, sopp, lav og moser. En hogst vil naturlig nok føre til drastiske endringer for de artene som befinner seg der det hogges. Selve bærebjelken i skogbrukets miljøarbeid er derfor å sikre at det til enhver tid finnes skog som inneholder kvaliteter som de ulike artene i norsk natur er avhengig av.
I Halden har Ingeborg satt av flere såkalte nøkkelbiotoper i skogen sin. Dette er viktige skogsområder som skal sikre sjeldne og truede arters overlevelse på lang sikt. Her røres normalt ingenting, skogen får vokse og dø helt naturlig.
Jobben min er å høste av skogen på en så bærekraftig måte som mulig. Jeg må ta en rekke miljøhensyn i skogen min, som gjør at jeg utelukkende leverer miljøsertifisert tømmer.
Ingeborg Anker-Rasch
Siden år 2000 har praktisk talt 100 prosent av det norske skogbruket vært miljøsertifisert.
Skogeierens høyre hånd
I Aremark kommune jobber trysling og skogbruksleder Simen Løken (29). Jobben hans går ut på å gjøre skogeierens hverdag enklere ved å hjelpe til med alt fra rådgivning til salg av tømmeret. En viktig del av jobben er også å sørge for at skogeierne følger miljøkravene i skogbruket.
– Med dagens teknologi og digitale data kan jeg på noen få sekunder få full oversikt over et skogsområde. Før en hogst går jeg alltid inn og sjekker hva skogeier må ta hensyn til. Det kan være alt fra å sjekke hvor bløtt det er i skogen for å få minst mulig kjøreskader i naturen, til å ta hensyn til artsmangfoldet og viktige nøkkelbiotoper, forteller Simen.
Et annet miljøhensyn er å sette igjen trær langs elver og bekker for at det skal bli en stabil kantsone. Målet er å få mindre erosjon, sikre vannkvaliteten og ta hensyn til arter som lever i overgangssonene mellom vann/myr og skog.
Tid for hogst
I Spydeberg, cirka halvannen times kjøretur unna Hafsrød gård, er det tid for hogst. Ved en diger hogstmaskin møter vi Martin Gabrielsen (27), som har kjørt hogstmaskin de siste seks årene. I løpet av et år hogger Martin 25 000 - 30 000 kubikkmeter skog rundt om i hele Østfold.
Jeg vokste opp på en gård med foreldre som eide skog. Første gang jeg så en hogstmaskin, var jeg sikker på at det var dette jeg skulle gjøre. Det er i skogen jeg trives best.
Martin Gabrielsen
Når maskinen er i gang, er det lurt å holde litt avstand. I motsetning til motorsagfellingen i gamle dager, kapper og kvister denne maskinen tømmeret svært effektivt. Martin har full kontroll bak spakene.
Også Martin må ta viktige miljøhensyn, under strenge krav fra skogbrukslederen. Sammen går de gjennom hvor det er satt viktige nøkkelbiotoper og hvilke områder som er for bløte å hogge i. De blir også enige om hvor det skal settes igjen kantsoner og livsløptrær.
Livsløpstrær er trær som settes igjen på flata i forbindelse med hogst. De skal få lov til å vokse helt til de dør naturlig. Slike trær er blant annet viktige for hakkespetter og insekter.
Når hogsten er over, må eventuelle dype spor i skogen rettes opp. Tømmeret plasserer Martin langs skogsveien, slik at det er lett for tømmerbilen å hente det ut av skogen. I området hvor det er hogget skal det etter hvert plantes nye trær.
Tid for planting
I Halden gjør Ingeborg og faren seg klare for nettopp det. Som skogeier kan hun enten plante selv, eller hun kan sette igjen frøtrær. Sistnevnte betyr at man lar noen trær stå igjen under en hogst, slik at de naturlig kan spre frø rundt på hogstflaten og sikre at det vokser opp nye trær – også kalt naturlig foryngelse.
Denne gangen planter Ingeborg og faren selv. De bruker enkle, men effektive redskaper. Med planter i beltet beveger de seg møysommelig over hogstflaten og sørger for at plantene sitter godt før de beveger seg videre.
For hvert tre vi hogger, planter vi nye.
Ingeborg Anker-Rasch
– I årene etter plantingen er det viktig å ta vare på den nye skogen. Kanskje må vi inn og fjerne noe buskas for å gi de små trærne mer lys, eller kanskje det må plantes mer. Vi følger alltid nøye med på ungskogen vår, det er jo de som skal gjøre nytte for seg i fremtiden, forteller Ingeborg.
I Norge hogges det 13 millioner kubikkmeter skog hvert år. Samtidig vokser skogen med 25 millioner kubikkmeter i året. Selv om skogen vokser mer enn vi hogger, betyr ikke det at vi kan doble hogsten. I Norge har vi på kort sikt potensiale til å øke hogsten med 15-20 prosent uten at det går utover en bærekraftig forvaltning.
Fremtidens skogbruk
Det norske skogbruket har bokstavelig talt røtter langt tilbake i tid. Vi har gått fra å ha en skog som nesten var uthogd, til å drive et av verdens mest bærekraftige skogbruk. Norge bygger fortsatt opp skogressursene, samtidig som vi gjennom det systematiske miljøarbeidet har lykkes med å bedre forholdene for det biologiske mangfoldet.
Miljøsertifiseringen har gitt et stort miljøløft i norsk skogbruk de siste 20 årene. Gjennom dette miljøarbeidet har skogeierne satt igjen omtrent 10 millioner livsløpstrær, 6 millioner dekar skog til kantsoner og 3 millioner dekar skog for å ta hensyn i myr- og sumpskog og i edelløvskog, for å nevne noe.
Fordi det grønne skiftet er avhengig av de produktene som kommer fra skog- og trenæringen, krever det at vi gjør en enda bedre jobb fremover.
– Som skogeier kommer jeg til å hogge trær som foreldrene og besteforeldrene mine plantet i sin tid, det sier mye om hvilket ansvar jeg har. For meg handler et bærekraftig skogbruk om å etterlate skogen i like god eller bedre stand enn da jeg fikk den. Vi planter jo for fremtiden, avslutter Ingeborg.