Kretsløpet som er avgjørende for klimaet
I en verden som blir stadig varmere, er vi nødt til å erstatte fossile råvarer med fornybare ressurser.
Innovasjon
Skal fremtidens nordmenn fødes med ski på beina, er vi nødt til å tenke på klimaet. Møt Endre Hals, som lager lokalproduserte ski med kjerne av tre.
I en gammel låve på Lønset utenfor Oppdal har industridesigner Endre Hals bygget sin egen, lille skifabrikk. Her produserer han rundt 300 par toppturski i året – kun på forespørsel, og med et mål om å ha null overskuddsproduksjon.
Etter å ha studert industridesign i Oslo, bestemte Endre seg for å flytte til Oppdal og realisere drømmen om å åpne en skifabrikk. Selv om han er over middels glad i skikjøring, var det først og fremst materialmangfoldet som trakk han mot skiproduksjon.
– Ski er et produkt sammensatt av mange ulike type materialer. Både kompositter, trekjerne, metall og ulike type plastmaterialer skal fungere godt sammen, noe som gjør produksjonen utfordrende og spennende, forteller han.
Endre har drevet skiproduksjon fra det hjemmesnekrede verkstedet sitt de siste ti årene. Selv om han stadig blir kontaktet av folk fra utlandet, er det Norge og Oppdal som ligger hjertet hans nær.
– Jeg leverer først og fremst ski til nærmarkedet, for å minimere miljøavtrykket vårt. Som industridesigner er det viktig for meg å få materialer inn på et verksted, kjenne på de og bygge, maskinere, frese, presse og trykke helt til jeg har satt sammen et skikkelig produkt, forteller Endre.
Hadde det vært opp til Endre, hadde det vært et mye større mangfold av folk som produserer varene sine lokalt.
– Vi er vant til en helt vanvittig livsførsel, hvor vi ikke aner hvordan produktene vi bruker faktisk produseres. Vi har mistet all kunnskap om hvordan ting skal håndteres og repareres. Med EVI ski ønsker jeg å ta tilbake den kunnskapen, og vise folk at dette er mulig å få til. Det er mulig å drive en lønnsom, lokal bedrift, forteller han.
Navnet EVI står for Evolving Industries, og for Endre handler det om å alltid være i utvikling.
– Da jeg startet opp skifabrikken i 2008, begynte jeg med ren skreddersøm av ski under merket Prog, som vi fortsatt lager. I 2011 startet jeg EVI ski, som er faste modeller, men utviklet etter såkalte evolusjonsalgoritmer. Begge skimerkene produseres på samme måte og kun på etterspørsel, forskjellen er hvordan selve filene i programvaren jeg bruker håndteres. Som industridesigner er det viktig for meg å være i konstant utvikling, både konstruksjonsmessig og formmessig, forteller Endre.
Men i EVI skjuler det seg også en usynlig G i slutten av merkenavnet. I dårlige skisesonger blir det destruert store mengder ski, noe som ikke bare går utover skiprodusenter rent økonomisk, det går også utover miljøet. Endre lager ikke mer ski enn akkurat det som bestilles, og enda viktigere; skiene hans skal vare så lenge som overhodet mulig.
Tre er et helt uovervinnelig materiale. Se bare på gamle ski som har fått slag og bank gjennom mange år. Alt materialet kollapser, men trekjernen består.
Endre Hals
– Når jeg har laget et par ski og de er brukt i en del år, tar jeg de gjerne inn igjen på verkstedet. Her kan jeg plukke av skadde deler og flå skiene. Da er det kun trekjernen som består, fordi det er det materialet som er mest varig i skikonstruksjonen, forteller han.
I verkstedet beholder Endre trekjernen, men bytter ut stålkanter, komposittlag og legger på ny grafikk. Deretter selger han skiene som et nytt produkt. Den usynlige G’en representerer noe som har blitt større, et produkt som har fått en merverdi – et produkt som nærmest kan vare evig.
– Det er sånn jeg skulle ønske at større deler av industrien også kunne tenke. Vi må lage produkter som i utgangspunktet er designet for å kunne bli noe mer enn det var da produktet ble solgt for første gang. Mye av dette kan gjøres på designstadiet, men det krever også at vi sitter på produksjonen selv, og ikke minst, at vi kan nok om materialene vi bruker, forteller han.
Trekjernen i ski har alltid blitt forsøkt byttet ut med andre materialer, men i dag er den gjennomgående i alle type ski. Det er ikke tilfeldig, sier Endre.
– Tre er et helt uovervinnelig materiale. Se bare på gamle ski som har fått slag og bank gjennom mange år. Alt materialet kollapser, men trekjernen består. Tre er jo naturens eget superkompositt, egentlig. Man greier ikke matche tre med noen andre kunststoffmaterialer. I tillegg har en tømmerstokk mange ulike egenskaper etter hvilken side av stokken du skjærer ut fra, og for oss skaper det mange muligheter. Når vi får inn ti kubikk med tre, kan vi sortere ut treverket etter ulike egenskaper, noe som gir oss den variasjonen vi trenger til hele produktsortimentet vårt, forteller Endre.
I verkstedet går det mest i osp og ask, men for Endre handler valg av tremateriale mer om kvalitet enn konkret type tre.
– Jeg er opptatt av kvaliteten på treverket, hvor rettvokst det er og ikke minst, hvor kvistren den er. Nå for tiden har jeg veldig god tilgang på osp, som gir fantastiske toppturski fordi plankene har veldig lav og jevn egenvekt til innerste delen av kjernen. Også er osp lett å maskinere og fin å forme i.
Det er ikke bare trematerialene som knytter Endre tett til naturen. En kort kjøretur unna verkstedet ligger flotte skiområder, enten det er topptur eller skikjøring i alpinanlegg.
– Oppdal er jo episenteret for alt som har med skikjøring i Norge å gjøre, for å bruke litt store ord. Jeg liker å si at jeg har flyttet så langt unna folk som mulig. Det er noe med det å leve så tett på naturen som vi gjør. Her på gården lever jeg drømmelivet mitt, jeg har verkstedet mitt rett utenfor døra og tusen høydemeter rett bak huset. Det blir ikke bedre enn det, forteller Endre.
Per dags dato har EVI ski 21 ulike modeller, i tillegg til at de skreddersyr etter bestemte ønsker fra kunden. De siste tiårene har skiproduksjonen vært i stor utvikling, men ifølge Endre nærmer vi oss i dag den opprinnelige skien.
– Skiproduksjonen har gått i bølger de siste tiårene. På 90-tallet var det carvingski som gjaldt, på 00-tallet kom de litt bredere skiene, og utover 2000-tallet var det rocker-skiene som var mest populære. I dag nærmer vi oss en form som minner mer om den opprinnelige skien som har blitt gravd opp av myrer og isbreer som har smeltet. Skien har på mange måter funnet tilbake til sin universale form, det syns jeg er veldig appellerende, sier Endre.
Uavhengig av hvordan type skimodeller som vil lages i fremtiden, er det én ting Endre er sikker på aldri vil forandres.
– Jeg tror kjernen i skien alltid vil bestå av tre. Tar vi med klimaregnskapet i tillegg, er det jo helt innlysende. Vi må prøve å krympe det søppelberget vi hele tiden produserer på. Tre binder karbon, og det er noe vi kan bruke igjen og igjen. Det er jo derfor jeg grunnla EVI ski, for å kunne lage ski som skal vare så lenge som mulig, avslutter han.